Schildercursus olieverf – voor mensen mét en zonder ervaring

Schildercursus olieverf – voor mensen mét en zonder ervaring2023-09-14T20:06:41+00:00

Schildercursus olieverf in Rotterdam

Tijdens de schildercursus olieverf leer je technieken en vaardigheden en helpt Peter je bij het ontwikkelen van jouw persoonlijke schilderstijl. De schildercursus in Rotterdam bestaat uit 8 lessen op woensdagmiddag of -avond. De eerstvolgende cursus begint op 1 november 2023.

Technische onderwerpen

 • Kennis van materialen (penselen, dragers, olieverf enzovoorts).
 • Wat is olieverf en hoe kan je deze zelf maken.
 • Wat is temperaverf, hoe kan je deze zelf maken en gebruiken.
 • Schilderen met een combinatie van olieverf en tempera.
 • Misschien ligt het je meer wat sneller te kunnen werken in een sessie? Daarvoor is de nat-in-nat techniek geschikt die je door middel van demonstratie leert kennen en vervolgens zelf kan oefenen.
 • Je eigen drager maken: het voorbereiden en prepareren van een houten paneel of een linnen doek op spieraam.

Vaardigheden

 • Oefenen van tekenvaardigheid als ondersteuning voor het schilderen. Leren bewust te kijken naar vormen, licht en schaduw, verhoudingen en diepte.
 • Schildervaardigheden.

Creatieve onderwerpen

 • De nadruk ligt op figuratief tekenen en schilderen. In eerste instantie met behulp van eigen meegebracht voorbeeldmateriaal (foto, voorwerp).
 • Inhoudelijke aandachtspunten: compositieregels en inspiratietips. Bij genoeg interesse kan klassikaal naar model (portret/figuur) of stilleven gewerkt worden.
 • Je leert verschillende stofuitdrukkingen en huid (incarnaat) zien en schilderen.
 • Thematische aandachtspunten zoals bijvoorbeeld handen, voeten en ogen tekenen.

Persoonlijke ontwikkeling

Er is altijd aandacht voor je eigen creatieve pad. Zo helpt Peter je bij de ontwikkeling van jouw persoonlijke schilderstijl. Een kleine bibliotheek met boeken over schildertechnieken en andere kunstboeken is aanwezig en mogen als inspiratiebron gebruikt worden.

Kosten en data

De schildercursus is op woensdag. Er is een middagcursus en een avondcursus. In 2023 starten er 4 cursussen: in februari, eind maart, in september en de laatste cursus begint op 1 november 2023. De uiterste termijn om je in te schrijven is twee weken van te voren.

Om de coronamaatregelen te kunnen naleven geldt het volgende:
Het aantal deelnemers per cursus is maximaal 6 personen. Zo kunnen de deelnemers gedurende de hele les op de veilige anderhalve meter afstand van elkaar zitten. Bij binnenkomst wordt iedereen gevraagd om de handen te wassen met zeep, afdrogen met papier. Desinfectiemiddel is ook aanwezig. Er wordt natuurlijk voor gezorgd dat niet alleen regelmatig schoon wordt gemaakt, maar ook bijvoorbeeld deurklinken, de kraan en het toilet gedesinfecteerd worden.

Schildercursus november 2023

Middag
Lestijd: woensdag 13.30 – 16.00 uur
Periode: acht lessen van 1 november t/m 20 december 2023
Inschrijven: uiterlijk 18 oktober.

Avond 
Lestijden: woensdag 19.30 – 22.00 uur
Periode: acht lessen van 1 november t/m 20 december 2023
Inschrijven: uiterlijk 18 oktober.

Schildercursussen 2023

De vierde en laatste cursus in 2023 begint woensdag 1 november (middag en avond).
Je kunt je daar ook al voor inschrijven.

Kosten

Een schildercursus van 8 lessen kost 210 (225 vanaf 2024) euro incl. 21% btw. Veel basismaterialen zijn bij de cursus inbegrepen, zoals papier en tekenmaterialen. Verf, penselen en kwasten neem je zelf mee. Als je alles nog moet aanschaffen dan kost dat ongeveer 87 euro; Je kan dit materiaal of bij Peter Hengst kopen (alleen het complete pakket, geen losse producten) of ervoor kiezen het zelf aan te schaffen. Als je liever dat laatste wilt, dan krijg je een materialenlijst voor de benodigdheden. Koffie en thee tijdens de les zijn inbegrepen. Na inschrijving ontvang je de factuur.

Korting
Peter biedt korting op cursussen vanaf 100 euro, als onderstaande voor je geldt:

10 % Jongvolwassenenkorting voor: studenten MBO, HBO, WO van 18 t/m 24 jaar met kopie van geldige studentenkaart HBO/WO of inschrijvingsbewijs MBO.

10 % korting voor uitkeringsgerechtigden sociale dienst met kopie van geldige uitkeringsspecificatie met een maximaal bruto gezinsinkomen van € 1350,- per maand.

Schrijf je in

Resultaten van cursisten

Hier een selectie van schilderijen van cursisten van Peter.