De schilder Peter Hengst

De schilder Peter Hengst2024-02-12T20:58:34+00:00

“Een leven zonder kunst is geen leven”

Peter Hengst (1963) werkt sinds 1989 als zelfstandig kunstenaar. Hij studeerde aan de academie St. Joost in Breda en verdiepte zich in restauratietechniek en oud-Hollandse schildertechnieken in Antwerpen. Sinds 2016 woont en werkt hij in Rotterdam.

Peter: ”Schilderen betekent voor mij al heel mijn leven dichter bij mezelf komen. Door te vertrouwen op mijn intuïtie en talent bewandel ik een persoonlijk creatief pad. Het gebruik en kennis van oud-Hollandse schildertechniek is een heel belangrijk middel gebleken voor het realiseren van licht en schaduwwerking, subtiliteiten in de diepte van de kleuren en de vormgeving die ik zoek.”

Peter Hengst schildert meestal op basis van door hem zelf gemaakte foto’s van mensen, stadsgezichten of landschappen, altijd situaties uit zijn directe leefomgeving. Deze foto’s bewerkt hij vaak met de computer zodat er een geheel nieuwe voorstelling ontstaat. Hij laat zich hierbij inspireren door thema’s zoals mens en milieu, mens en stad, levensloop van de mens, spiegeling en reflectie.

CV PeterHengst

Foto Peter Hengst in atelier


Vertrouwen op ‘innerlijk schilderkompas’
Van 2009 tot 2016 woonde en werkte Peter in Berlijn. Hier begon hij met lesgeven en ontdekte hij hoe verrijkend het is om kennis door te geven aan gemotiveerde mensen. Hij geniet van het zien van de ontwikkeling van mensen. Hoe bijvoorbeeld onzekerheid langzaam plaatsmaakt voor vertrouwen op het eigen ‘innerlijk schilderkompas’. Creativiteit van cursisten krijgt impulsen door de technieken en tips die Peter ze aanreikt, maar zeker ook door de energie van de groep tijdens een schildercursus in Rotterdam of een schilderworkshop in Rotterdam.

De Nederlandse Portretprijs 2021
Stichting De Nederlandse Portretprijs houdt zich bezig met het portret in de hedendaagse schilder-, teken- en beeldhouwkunst in Nederland. Een recordaantal van maar liefst 1.416 ingezonden portretten hebben aan de competitie 2021 deelgenomen. Het portret van “Mevrouw Elke Maier“ van Peter Hengst werd geselecteerd voor de longlist, die nog 114 werken omvatte.
Meer informatie: https://www.portretprijs.nl/

‘Wat een prachtige prijs!’
In zomer 2019 heeft het seniorenmagazine KBO-PCOB een verhalenwedstrijd gehouden met het thema: Wat is er terechtgekomen van uw idealen van vroeger? De winnaar wachtte een olieverfportret van zichzelf geschilderd door Peter Hengst. In het december/januari-nummer bedankt de blije winnares Peter voor zijn schilderij. Quote: “Peter is een vriendelijke en enthousiaste man en het is verbluffend hoe raak hij iemand in olieverf kan weergeven.“ Ze hoopt samen met haar man nog jaren van de schilderij te kunnen genieten.

De schilderijen

Heeft u vragen over een schilderij of bent u geïnteresseerd in een schilderij? Neem contact op via mail: peter@peterhengst.nl en u krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Portretten

Heeft u vragen over een portret? Neem contact op via mail: peter@peterhengst.nl en u krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Portret in opdracht

Een persoonlijk portret vervaardigd door Peter Hengst is een bijzonder bezit. Peter geeft niet alleen zorgvuldig het zichtbare weer, maar probeert ook de emotionele wereld en de ziel van de geportretteerde te vangen op het doek. Hij werkt meestal aan de hand van door hem zelf gemaakt foto’s. Na een kennismakingsgesprek waarin met u de mogelijkheden besproken worden, volgt een fotosessie. Samen met u besluit Peter dan welke foto het meest geschikt is voor een portret. Rekent u op ongeveer 2 maanden voor het maken van het olieverfschilderij.

Prijzen hangen onder andere samen met de grootte van het schilderij en het aantal geportretteerden. Prijzen beginnen bij plusminus € 2.000 (exclusief 21% btw). Voor meer informatie kunt u met Peter bellen 010-7521391 of mailen peter@peterhengst.nl