De schilder Peter Hengst

De schilder Peter Hengst2019-03-10T15:47:13+00:00

“Niets liever dan schilderen”

Peter Hengst (1963) werkt sinds 1989 als zelfstandig kunstenaar. Hij studeerde aan de academie St.Joost in Breda en verdiepte zich in restauratietechniek en oud-Hollandse schildertechnieken in Antwerpen. Momenteel woont en werkt hij in Rotterdam.

Peter: ”Schilderen betekent voor mij al heel mijn leven dichter bij mezelf komen. Door te vertrouwen op mijn intuïtie en talent bewandel ik een persoonlijk creatief pad. Het gebruik en kennis van oud-Hollandse schildertechniek is een heel belangrijk middel gebleken voor het realiseren van licht en schaduwwerking, subtiliteiten in de diepte van de kleuren en de vormgeving die ik zoek.”

Vertrouwen op ‘innerlijk schilderskompas’
Van 2009 tot 2016 woonde en werkte Peter in Berlijn. Hier begon hij met lesgeven en ontdekte hij hoe verrijkend het is om kennis door te geven aan gemotiveerde mensen. Hij geniet van het zien van de ontwikkeling van mensen. Hoe bijvoorbeeld onzekerheid langzaam plaatsmaakt voor vertrouwen op het eigen ‘innerlijk schilderkompas’. Creativiteit van cursisten krijgt impulsen door de technieken en tips die Peter ze aanreikt, maar zeker ook door de energie van de groep tijdens een schildercursus in Rotterdam of een schilderworkshop in Rotterdam.

Jeugdfoto Peter Hengst

Recente schilderijen en tentoonstellingen

Op dit moment schildert Peter meestal op basis van door hem zelf gemaakte foto’s van mensen, stadsgezichten of landschappen. Altijd situaties uit zijn directe leefomgeving. Deze foto’s bewerkt hij met de computer (Photoshop), en soms combineert hij foto’s tot een geheel nieuwe voorstelling. Hij laat zich hierbij inspireren door thema’s zoals mens&plastic, mens&stad, spiegeling&reflectie, elementen zoals water en vuur, levensloop van de mens. Met deze combinatie van fotografie en schilderen is Peter begonnen in Berlijn.

Recente tentoonstellingen
2018 Real Life. Galerie Muster-Meier, Bern, Zwitserland
2017 Von A bis Z. Malereien von Peter Hengst. Galerie des Städtischen Museums Eisenhüttenstadt, Duitsland
2015 Perspektiven. Peter Hengst und Ton Belowskey – Zwei Niederländer in Berlin. Kunst.Raum.Steglitz, Berlijn, Duitsland
2014 Malerei – Grafik – Skulptur. Jahresausstellung der Münchener Künstlergenossenschaft königlich privilegiert 1868, Staatliches Museum Ägyptischer Kunst, München, Duitsland
2014 Peter Hengst – Malerei | Christoph Damm – Fotografie. Tonstudio interaudio GmbH, Berlijn, Duitsland
2013 Peter Hengst: Im Licht. Galerie Kunstprojekt Forma:t, Berlijn, Duitsland
2013 Lebenszeichen. Ölporträts von Peter Hengst und Kurzbiografien von Dr. Hans-Albert Wulf. Frei-Zeit-Haus e. V., Berlijn-Weißensee, Duitsland (gesubsidieerd door Stichting Deutsche Klassenlotterie Berlin)
2012 Peter Hengst: Malerei. Kanzlei Komtax, Berlijn, Duitsland

Meer informatie over leven en werk van Peter, zie www.peterhengst.nl